Runolaulukulttuurin kanteleimprovisaatiosta Kalevalaseuran vuosikirjassa 102
Ajankohtaista
25. lokakuuta 2023
Kalevalaseuran vuosikirja 102, Kansallisesta Ylirajaiseen (toim. Niina Hämäläinen, Hanna Karhu, Tuomas Martikainen) on julkaistu SKS:n kustantamana sekä kirjana että oa-julkaisuna. Vuosikirja julkistetaan 31.10.2023 klo 14–16 Kalevalaseuran ja SKS:n yhteisessä kekriseminaarissa. Seminaaria voi seurata myös striimin välityksellä.
Vuosikirja sisältää 11 vertaisarvioitua artikkelia ylirajaisuus-teemaan liittyen. Toimittajat ovat jakaneet artikkelit neljään osa-alueeseen: 1 – Ideoiden ja materian liike, 2 – Kirjallisuus ja muisti rajojen ylittäjänä, 3 – Karjalaisen kulttuurin ylirajaisuus, 4- Kansallisen ja globaalin uudet tulkinnat.
Luku 3 – Karjalaisen kulttuurin ylirajaisuus – sisältää kolme hienosti toisiaan täydentävää artikkelia. Elina Niiranen kirjoittaa otsikolla: Rajakarjalaiset muusikot kansanvalistuksen estradeilla – Musiikin ylirajaisuus valistuksen ja kansallisen katseen varjossa. Maria Takala-Roszczenkon ja Teuvo Laitilan artikkelin otsikko on Rajanylityksiä – Naisten ylirajainen koulutus suomalaismielisen kritiikin kohteena Raja-Karjalassa 1900-luvun alussa. Kolmantena on minun artikkelini otsikolla Raja- ja aunuksenkarjalaisen kanteleimprovisaation ylirajaiset muodot pitkällä 1800-luvulla ja perinteen uudistunut jatkumo 2000-luvulla.
Artikkelini sisältyy tutkimukseeni hankkeessa Runolaulukulttuurin kantele ja luovuuden dialogi. Artikkelin keskeiset tutkimuskysymykset ovat:
- Mitkä kulttuuriset ja historialliset ilmiöt vaikuttivat runolaulukulttuurin kanteleperinteen ylirajaiseen kehittymiseen vuosisatojen kuluessa erityisesti Raja-Karjalan ja Aunuksen Karjalan alueilla?
- Mitkä seikat vaikuttivat ja vaikuttavat kyseisen musiikin syntyprosessiin ja musiikin olemukseen?
- Miten tämä kuulonvaraisena elänyt perinne on siirtynyt viimeisten noin 40 vuoden aikana osaksi modernin maailman luovaa musiikillista ilmaisua?
Lisäksi artikkelista käy selville miksi ja miten käytän termiä ”runolaulukulttuurin kanteleimprovisaatio”.
SKS:n ja Kalevalaseuran yhdessä järjestämässä kekriseminaarissa 31.10.2023 jaetaan kekripalkinnot, julkistetaan Kalevalaseuran vuosikirja 102 ja kuullaan ylirajaisuuteen liittyviä esityksiä. Musiikista vastaa ruotsinsuomalainen muusikko Anna Järvinen. Seminaari on SKS:n juhlasalissa (Hallituskatu 1, Hki) ja sinne on vapaa pääsy.
Seminaaria voi seurata myös striiminä: https://youtube.com/live/v4jmXcK1bn0
Kekriseminaarin esitelmät:
– Dosentti Sami Suodenjoki: Vapaa Venäjä kokemusyhteisöjen ylirajaisena rakentajana
– FT Tuire Liimatainen: Rajojen ylityksiä ja rajanvetoja: Uusia näkökulmia ruotsinsuomalaiseen kirjallisuuteen ja etnopolitiikkaan
– MuT Arja Kastinen: Runolaulukulttuurin kanteleimprovisaatio ennen ja nyt